• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Впровадження системи безпечних харчових продуктів

З січня 2019 року усі підприємства і заклади харчування, які випускають власні вироби, повинні запровадити систему управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції.

Безпека харчових продуктів - це проблема, яка завжди буде турбувати споживачів. Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР.

НАССР - Hazard Analysis Critical Control Points - система, що дозволяє передбачити оцінити ризики і запобігти випуск небезпечної харчової продукції, тим самим, забезпечити споживачам гарантії безпечності харчових продуктів. Система НАССР є науково-обґрунтованою системою, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечних харчових продуктів шляхом ідентифікації і контролю небезпечних факторів: біологічного, хімічного і фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

На сьогоднішній день застосування принципів НАССР
є обов'язковою вимогою законодавства ЄС, США, Канади, Японії
та багатьох інших розвинених країн світу, в тому числі й України.

Користь від впровадження НАССР, це:

- оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;

- раннє виявлення невідповідностей і можливість виключення
їх впливу в майбутньому;

- раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;

- відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі за показниками безпечності;

- виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі.

Відповідно до Закону України «Про основні принципи
та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» потужності харчоблоків закладів освіти і суб’єкти господарювання, задіяні
в організації харчування дітей відносяться до малих потужностей,
оскільки постачають харчові продукти кінцевому споживачу,
мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу,
займають площу не більше ніж 400 кв.м, або потужності,
які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають
не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.

При розробленні, запровадженні та використанні постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР, допускають застосування спрощеного підходу, за умови якщо такий підхід забезпечує однаковий рівень захисту здоров’я споживачів, що і в разі запровадження принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Застосування спрощеного підходу поширюється й для закладів громадського харчування, оскільки на потужностях з незначним ступенем ризику небезпечні фактори можуть контролюватися
за допомогою програм-передумов. У таких випадках є достатнім застосування лише принципу 1 системи НАССР "Аналіз небезпечних факторів" і дозволяється не використовувати інші принципи системи НАССР.

На виконання пункту 3 Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти Київщини на 2019 – 2022 роки, затвердженого розпорядженням Київської обласної державної адміністрації від 18.11.2019 № 649, розробленого на виконання доручення Прем’єр-міністра України
за результатами селекторної наради з питань безпечності харчування
в закладах дошкільної та загальної середньої освіти 25.10.2019, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області підготовлено Методичні рекомендації щодо порядку розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю
у критичних точках (НАССР), за спрощеним підходом, в закладах освіти і у суб’єктів господарювання, задіяних в організації харчування дітей.

Описание: загруженное

Піївський ліцей "Ерудит"

Ржищівської міської ради Київської області

Вул. Підгірна,22 , с.Пії Обухівського району Київської області, 08811;

Тел. (04574) 3 – 44 – 97, Факс (04574) 3 – 44 – 97

E – mail – Piizosh @ ukr.net, код СДРПОУ 25302328, р/р 35215001001637

Начальнику відділу освіти

Ржищівської міської ради

Київської області

Горбенко Н.Б.

Директора

Піївського ліцею "Ерудит"

Ковтун Ю. І.

Інформація про проведену роботу щодо

виконання листа Київської обласної державної адміністрації від 28.07.2021 № 3841/05/32-2021 щодо проведення в закладах освіти реформи харчування

Розроблені:

1.Програма – передумова системи НАССР щодо здоров’я та гігієни персоналу (ПП-6).

2.Програма – передумова системи НАССР щодо поводження з відходами та сміттям,

їх збору та видалення з потужності(ПП-7).

3.Програма – передумова системи НАССР щодо контролю за шкідниками, визначення виду,запобігання їх появі, засобів профілактики та боротьби(ПП-8).

4.Програма – передумова системи НАССР щодо безпечного зберігання та використання

токсичних сполук і речовин(ПП-9).

5.Програма – передумова системи НАССР щодо специфікації та контролю постачальників (ПП-10).

Директор ліцею Ю. І. Ковтун

Описание: загруженное

Піївський ліцей "Ерудит"

Ржищівської міської ради Київської області

Вул. Підгірна,22 , с.Пії Миронівського району Київської області, 08811;

Тел. (04574) 3 – 44 – 97, Факс (04574) 3 – 44 – 97

E – mail – Piizosh @ ukr.net, код СДРПОУ 25302328, р/р 35215001001637

Начальнику відділу освіти

Ржищівської міської ради

Київської області

Горбенко Н.Б.

Директора

Піївського ліцею "Ерудит"

Ковтун Ю. І.

Інформація про проведену роботу щодо

виконання листа Київської обласної державної адміністрації від 28.07.2021 № 3841/05/32-2021 щодо проведення в закладах освіти реформи харчування

Розроблені:

1.Програма – передумова системи НАССР щодо здоров’я та гігієни персоналу (ПП-6).

2.Програма – передумова системи НАССР щодо поводження з відходами та сміттям,

їх збору та видалення з потужності(ПП-7).

3.Програма – передумова системи НАССР щодо контролю за шкідниками, визначення виду,запобігання їх появі, засобів профілактики та боротьби(ПП-8).

4.Програма – передумова системи НАССР щодо безпечного зберігання та використання

токсичних сполук і речовин(ПП-9).

5.Програма – передумова системи НАССР щодо специфікації та контролю постачальників (ПП-10).

Директор ліцею Ю. І. Ковтун

/Files/images/novini_2020/111111.jpg/Files/images/novini_2020/haccp_princip.jpg/Files/images/novini_2020/vz.jpg/Files/images/novini_2020/f6e095e44349bba4e0775cb7dacd0d59_XL.jpg/Files/images/novini_2020/завантаження (1).jpg

Меню в столовій для учнів 1 - 11 класів Піївського ліцею "Ерудит".

/Files/images/кухня 3.jpg/Files/images/кухня 2.jpg/Files/images/кухня 4.jpg/Files/images/кухня 5.jpg/Files/images/кухня 6.jpg

/Files/images/кухня 1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 5295

Коментарi